X
تبلیغات
مرکز تخصصی تولید نشا - دانستنی های گوجه فرنگی

دانستنی های گوجه فرنگی

گوجه فرنگي از هزاران سال پيش وجود داشته است ولي البته باندازه يك گيلاس بوده است و كم كم در اثر پرورش درشت تر شده است .

وطن اصلي اين گياه آمريكاي جنوبي است . درقرن شانزدهم در كشور پرو به مقدر زياد كشت مي شده است . در قرن هفدهم گوجه فرنگي به انگلستان و هلند راه يافت و چون بسيار گران بود فقط مردم ثروتمند مي توانستند از آن استفاده كنند و بنام سيب عشق معروف شد .

گوجه فرنگي در حال حاضر در تمام مناطق دنيا كشت مي شود و تقريبا در تمام فصول سال وجود دارد گوجه فرنگي انواع مختلف دارد و در حدود شانزده نوع آن در بازار بفروش مي رسد .

يك نوع آن گوجه فرنگي سفيد است كه داراي اسيد نمي باشد

گوجه فرنگي را بايد هنگاميكه كاملا رسيده است از بوته چيد و مصرف كرد زيرا گوجه فرنگي نارس و سبز است و براي بدن مخصوصا كليه ها مضر است البته در كشورهاي صنعتي گوجه فرنگي را كال مي چينند تا هنگاميكه به مقصد مي رسد و يا در انبار مي رسد و قرمز مي شود . اگر گوجه فرنگي كاملا قرمز باشد ولي هنگاميكه آنرا باز مي كنند تخم آن سبز باشد نشانه اين است كه گوجه فرنگي را كال چيده اند و بعدا رسيده است .

گوجه فرنگي گياهي است يكساله داراي شاخه هاي زياد كه ارتفاع آن تا حدود يك متر مي رسد

گلهاي آن زرد رنگ است كه از كنار شاخه ها و يا ساقه آن بيرون مي آيد . مويه آن گرد و يا تخم مرغي و برنگ زرد و يا قرمز ديده مي شود .

خواص داروئي:

گوجه فرنگي گر چه داراي اسيد سيتريك است اما بدن را قليايي مي كند

1)گوجه فرنگي درجه قليايي بودن خون را بالا برده و به دفع مواد سمي خون كمك مي كند بطور كلي تصفيه كننده خون است

2)به دفع اسید اوريك كمك مي كند

3)گوجه فرنگي ملين است

4)براي درمان ورم ملتحمه چشم مفيد است

5)سنگ كليه را دفع مي كند

6)آقايان با خوردن مرتب گوجه فرنگي مي توانند خود را در مقابل سرطان پروستات بيمه كنند

7)گوجه فرنگي از ورم آپانديس جلوگيري مي كند

8)براي رفع دندان درد ، ريشه و شاخه برگهاي گوجه فرنگي را با آب بجوشانيد و اين جوشانده را مضمضه كنيد .

9)از جوشانده برگ گوجه فرنگي براي دفع شته و حشرات مي توانيد استفاده كنيد . بدين منظور بايد يك كيلو گرم برگ تازه گوجه فرنگي را در يك ليتر سركه خيس كرده و در داخل ظرفي كه 2 ليتر آب جوش دارد بريزيد و ظرف را روي چراغ قرار داده وبمدت 15 دقيقه بجوشانيد ظرف را از روي چراغ برداشته بگذاريد تا مدت دو روز بماند و گاهگاهي آنرا هم بزندي سپس آنرا با فشار صاف كنيد

10)گوجه فرنگي براي مبتلايان به نقرس و رماتيسم مفيد است

11)گوجه فرنگي ورم مفاصل را برطرف مي كند

12)از تصلب شرائين جلوگيري مي كند و حتي مصرف آن براي اين مرض مفيد است

13)اوره خون را پائين مي آورد

14)ورم مخاط روده را رفع مي كند

15)براي تميز كردن خون بايد از آّب گوجه فرنگي و كرفس به نسبت مساوي و بمقدر سه فنجان در روز قبل از غذا و بمدت سه هفته استفاده كنيد .

16)براي تميز كردن لكه  جوهر بر روي لباس يك تكه پنبه را در داخل آب گوجه فرنگي برده و لكه جوهر را با آن مالش دهيد و سپس آنرا بشوئيد

17)اگر پوست شما كك و مك دارد هر روز آنرا با ّآب گوجه فرنگي تميز كنيد كم كم كك و مكك ها را از بين مي برد

 

مضرات :

در بعضي از اشخاص هضم گوجه فرنگي با اشكال صورت مي گيرد آنهائيكه معده حساس دارند نبايد درخوردن گوجه فرنگي افراط كنند .

بعضي از افراد نسبت به گوجه فرنگي حساسيت دارند اينگونه افراد نيز نبايد گوجه فرنگي بخورند.
 
 
 
 
 
طرز کاشت گوجه فرنگی:

به دو روش کاشته می شود : یکی از طریق نشاء که مزایای ویژه ای دارد و دیگری از طریق کاشت مستقیم بذر.

اگر نشای گوجه فرنگی بدون خاک حمل شود اثر شدیدی در رشد و نمو و بخصوص حساسیت به حمله آفات پیدا می کند.

بهترین فصل برای نشاکاری در مناطق معتدل نیمه دوم خرداد ماه است و در گودالهایی که به همین منظور روی ردیفهای به فاصله  75cm به فاصله 40cm از هم آماده نموده اند می کارند و اطراف آن را خاک و کود  می ریزند و با دست فشار می دهند تا  هوای اطراف ریشه خارج شود و چنانچه نشا در زیر شاسی و یا نایلون پرورش داده شده باشد مجددا  چند روزی روی بوته ها را نایلون می کشند.

 

عملیات زراعی

در مناطقی که  4 ماه از سال آب و هوای معتدل و آفتابی و کمی خشک دارد  رطوبت خاک باید یکنواخت، گیاه محفوظ  از باد شدید و درجه حرارت  30-20 درجه باشد. تقریبا هفته ای یک بار برای آبياری کفایت می کند و در تمام مدت باید خاک را سله شکنی کردو علف های هرز را از بین برد. نکته مهم در این گیاه این است که در هنگام رشد شاخه معمولا تعداد شاخه های نابارور نیز در کنار شاخه های بارور به وجود می آیند که این شاخه ها را باید از بوته جدا کرد تا کلیه مواد غذایی به مصرف میوه برسد.

 

برداشت محصول

پس از آنکه گوجه فرنگی  گوشت دار و آماده تغییر رنگ شد باید آن  را چید و با ملاحظه بسته بندی کرد ولی باید توجه داشت که ویتامین c موجود در این میوه ها کمتر از ویتامین موجود در میوه رسیده است.

 

مواد غذایی و ویتامینها و املاح

100 گرم گوجه فرنگی دارای  94% آب - 1.2 گرم پروتئین - 0.2 گرم  چربی - 4.7 گرم هیدرات کربن - 13 میلی گرم کلسیم - 27 میلی گرم فسفر – 0.5 میلی گرم آهن – 3 میلی گرم سدیم و 244 میلی گرم پتاسیم است و همچنین 900 واحد بین المللی ویتامینA – 0.04 میلی گرم ریبوفلاوین – 0.7 میلی گرم نیاسین و 22 میلی گرم اسید اسکوربیک  را دارا میباشد در صورتی که در  همین مقدار گوجه فرنگی فقط 22 کالری انرژی وجود دارد.

 
 

 تعدادی ازبیماریهای گوجه فرنگی
 
 

لكه موجي گوجه فرنگي

عامل بيماري:

قارچ Alternaria solani. اندام غير جنسي كنيدي برهاي كوتاه و تيره رنگ – كنيدي هاي تيره و مجزا با ديواره عرضي و طولي – زمستان گذراني قارچ به صورت ميسيليوم و كنيدي در بقاياي گياه آلوده و بذور با دوره كمون 3 روز.

علايم بيماري:

نكروز در طوقه گياهچه خزانه – لكه هاي قهوه اي مجزا در روي برگ و دمبرگ و ساقه – خشكي پهنك – لكه هاي سياه در ناحيه اتصال ميوه به دمگل.

آنتراكنوز گوجه فرنگي


عامل بيماري:
قارچ Gloesporium lycopersiti. داراي آسرول و كنيديهاي بيرنگ – پسئودوتيسيم نامنظم – آسكوسپور بيرنگ و بيضوي.
علايم بيماري:
لكه هاي دايره اي تيره و مجزا فرو رفته روي ميوه.

 

لكه برگي وكلادوسپوريوز 
عامل بيماري:

قارچ Cladosporium fulvum. كنيديهاي كشيده با ديواره عرضي نامشخص – كنيديومهاي استوانه اي و مخروطي و تخم مرغي تك يا دو سلولي – زمستان گذراني به صورت كنيديوم در بقاياي گياهي.

علايم بيماري:

رشد كپكهاي زيتوني رنگ در پهنك زيرين برگ – لوله و خشك شدن برگها.

 

ورتيسيليوز گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ Verticillium albo-atrum.  دئوتروميست – كنيدي برهاي بيرنگ با حدود 3 ورتيسل چند شاخه – كنيديهاي تك سلولي و بيرنگ و تخم مرغي شكل كشيده.
علايم بيماري:
ايجاد بيماري آوندي و پژمردگي – خشكي قسمتهاي هوايي و برگها – قهوه اي شدن بافتهاي چوبي قاعده ساقه و ريشه .

 

فوزاريوم گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ Fusarium bulbigenum. ميكروكنيديهاي تك سلولي – ماكروكنيدي با ديواره عرضي – داراي كلاميدوسپور – شرايط مناسب براي رشد: دماي 28 درجه، افزايش اسيديته خاك، كمبود پتاسيم.
علايم بيماري:
بيماري آوندي در مرحله رشد گياه – تغيير رنگ و پژمردگي و خشكي در برگ و قطع دمبرگ – قهوه اي شدن ساقه آوندي – بهم زدن توازن آبي گياه با توليد سم ليكوماراسمين. 

 

 

سپتوريوز گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ Septoria lycoper. كنيديهاي نخي و بيرنگ با ديواره عرضي كه از منفذ انتهايي پيكنيديوم خارج مي شوند – نفوذ قارچ از روزنه هاي هوايي گياه – دوره كمون 2 هفته – شرايط بهينه: دماي 25 درجه و رطوبت بالا.
علايم بيماري:

لكه هاي نكروتيك بزرگ و نا منظم دايره اي در برگ با مركزي خاكستري و حاشيه سياه -  لكه هاي كوچك و يكنواخت تيره – خشكي و ريزش برگها.

 


+ نوشته شده در  دوشنبه یکم آذر 1389ساعت 8:36  توسط مهندس غلامرضایی | 
 
صفحه نخست
پست الکترونیک
آرشیو
عناوین مطالب وبلاگ
درباره وبلاگ
تبادل اطلاعات در زمینه های کشاورزی و... با کاربران محترم و به اشتراک گذاشتن
مقالات علمی و کلیه اطلاعات مربوط به علم کشاورزی

نوشته های پیشین
فروردین 1392
دی 1391
مهر 1391
اسفند 1389
بهمن 1389
دی 1389
آذر 1389
آبان 1389
پیوندها
انجمن فنی مهندسی آینده سازان خودرو
وزارت جهاد کشاورزی
سازمان جهاد كشاورزي استان تهران
پرتال سازمان جهاد كشاورزی استان اصفهان
 

 RSS

POWERED BY
BLOGFA.COM